Bornholm for første gang – Forslag til 7 dages tur
Vi er blevet spurgt om hvad vi vil anbefale at man oplever hvis man besøger Bornholm for første gang. Hvor lang tid skal man være her for at nå og se ”det hele”? Og hvor findes de hemmelige steder som ingen andre ser? Det har vi lavet denne lille rejseblog ud fra.
En uges ferie på Bornholm for første gang.
Vi anbefaler at man kommer til Bornholm med egen bil, det gør det let at opleve hele øen og selv styre hvor lang tid man vil bruge de forskellige steder. Vi antager at I bor hos os på Danhostel Sandvig vandrerhjem på Nordbornholm. Men ellers kan man blot tage udgangspunkt i det sted man bor. Vi har taget udgangspunkt i at I ankommer om formiddagen og tager hjem igen om eftermiddagen. Alle steder kan findes via Google Maps og GPS. Dagene kan byttes om alt efter vejret.
Dag 1. Ankomst, røgerier og sprækkedale
I kører nordpå og gør første stop ved Sorthat Odde efter bare 15 min kørsel. Her dypper i tæerne i vandet, ser på kanonen og går en tur rundt om Pyritsøen. Ca. 1 times stop.
Næsten stop ligger bare 5 minutter længere nordpå. I skal til Kultippen og opleve det helt specielle landskab som er skabt af mange års kul gravninger i området. Her er også mulighed for at dyppe tæerne lidt igen.
Frokost indtages efterfølgende på Hasle Røgeri hvor I selvfølgelig skal have en røget sild eller en god fiskebuffet.
Efterfølgende kører I bare 10 minutter igen til Svartingedalen. Gå en tur ned i den smukke lille sprækkedal. Afsæt ca. 1 time til turen. I skal tilbage samme vej som I går ned, så man kan selv bestemme hvor langt man vil gå.
Vi gætter på at meget af energien er ved at være brugt nu, men tag alligevel turen nordpå via Olsker så I kan stoppe ved Olsker Rundkirke. Der er ca. 20 min kørsel og rundkirken har knap så mange turister som Østerlars Kirke.
Sidste stop er Danhostel Sandvig som igen blot er 10 min kørsel væk. Aftensmaden indtages på et af spisestederne i byen. Aftenafslapning i byen.
Dag 2. Hammershus, Kamelhovederne og grottetur
Bornholms største attraktion er Hammershus og det mest besøgte sted på Bornholm. Vi anbefaler at I tager turen derop på gåben, så sparer I også betalingsparkering. Der er små 2 kilometer og I skal tage ”Bagvejen” fra Sandvig. I går langs Hammersøen forbi dem smukke Opalsø hvor I, hvis I tør, kunne tage en tur med tovbanen. Fortsæt ned til Hammerhavn, efterfølgende går I langs Kysstien forbi Kamelhovederne og op til Hammershus.
Frokost kan indtages i Brohuset eller når I kommer tilbage til Hammerhavn i Hammerhavnens Kiosk. Tag efterfølgende en tur med Hammerhavnens Bådfart der sejler jer ud og viser jer Hammershus fra vandet, forbi Kamelhovederne og ind i et par af de flotte grotter der findes i området.
På tilbage vejen finder I stien Hammerknuden rundt ved Opalsøens parkeringsplads. Blå prikker. Følg stien op til Krystalsøerne og nyd det smukke sted, igen trafik støj, guldfisk i vandet og måske et par geder der går og græsser. I går ned igen ved Opalsøen og hjem langs Hammersøen.
Aftensmad i byen eller på et af de mange spisesteder i Allinge.
Dag 3. Nordtur, Gudhjem, Svaneke og Helligdomsklipper
I starter dagen med at køre mod Gudhjem, hvor I gør stop i Døndalen, benyt parkeringspladsen ud til hovedvejen og gå den ca. 1 km ind til Vandfaldet. Der er mest vand i vandfaldet i forårsmånederne og ellers er turen også virkelig smuk.
Efterfølgende kører I rundt om hjørnet til Bornholms Kunstmuseum hvor I kan vælge at gå ind og se udstillingen. Men hovedattraktionen er Helligdomsklipperne som ligger bag ved Kunstmuseet. Her skal I ned i klippehulen Den Sorte Gryde og har I mod på det kan I også gå en tur langs kysten til klippehulen Tørre Ovn.
Frokost kan indtages i cafeen på Bornholms Kunstmuseum eller I kan vente til I kommer til Gudhjem som er næste stop på turen, her er flere gode spisesteder.
Parker på toppen af Gudhjem og gå ned i byen, vi anbefaler at gå ned igennem Holkadalen og derved se noget andre turister måske ikke ser, når I skal op igen kan I gå af Brøddegade. Gudhjem skal I gå en god tur rundt i og opleve Danmarks eneste bjergby. Har I tid kan I også tage en tur med Skibet MS Thor der sejler langs kysten til Helligdomsklipperne og tilbage igen. En virkelig flot og hyggelig tur.
I kører et smut til Østerlars Rundkirke inden i fortsætter mod Svaneke hvor I finder er godt sted at spise aftensmad. Gå også en god tur og nyd den hyggelige by.
Hjemturen går langs kystvejen og her kan man evt. stoppe ved den lille hyggelige strand ved Listed og aftenbade hvis vejret er til det. Efterfølgende kører I til klippesprækken Randkløve Skår hvorfra I kan nyde solnedgangen mod vest.
Dag 4. Midtbornholm, Ekkodalen, oplevelsescenter og vilde dyr
Turen går mod Ekkodalen som er Bornholms største sprækkedal. I kører den ca. halve time til Almindingen. Start med at gøre stop ved Lilleborg, og efterfølgende videre til Bornholms Højeste Punkt Rytterknægten hvor I kan se ud over hele Bornholm. Efterfølgende kører I til Ekkodalen hvor I selvfølgelig skal gå en god lang tur, så er der også plads til kæmpetarteletten fra Ekkodalshuset. Husk at booke bord.
Efterfølgende går turen til Bison skoven hvor I skal se om I kan være heldige at spotte de Bornholmske Bison.
Dagens sidste stop er Natur Bornholm oplevelsescenter hvor I kan opleve Bornholms historie formidlet til både børn og voksne.
Aftensmaden kan indtages på et af spisestederne i Aakirkeby, så kan I også nyde en gå tur ved den smukke Aakirke, som er bygget af smukke Bornholmske sten.
Dag 5. Sydtur, skøn strand og god shopping
Der er ingen motorvej på Bornholm så turen til Sydbornholm tager ca. 45 minutter. Start med at gøre stop ved Slusegård og besøg Det geografiske knudepunkt.
Efterfølgende kører I til Dueodde fyr og strand hvor I skal gå tur i klitterne og bade på den skønne strand. Frokost kan indtages på Dueodde Diner & Steakhouse.
Når I har fået nok af strand, skal I kører til Snogebæk by hvor I skal gå tur, shoppe og nyde stemningen i den lille by.
Har I ikke fået købt nok så tager I videre til Nexø hvor der især er gode genbrugsbutikker at shoppe i. Spis evt. aftensmad i Nexø, her er flere godes spisesteder.
Er I på tur i højsæsonen så burde der være lyst nok til at man kan nå en aftentur i paradisbakkerne og ind og skubbe lidt til rokkestenen. Udmattede men fulde af skønne indtryk kører I hjem til Sandvig.
Dag 6. Oplevelser og kunst
I skal også have en dag hvor I ser nogle af de mange oplevelsessteder som Bornholm har at byde på. Rejser I med børn så kan vi anbefale en tur i Brændesgårdshaven, der er en hyggelig familiepark med mini zoo og vandland.
I kan også besøge Bornholms Rovfugleshow som også en skøn oplevelse for både børn og voksne, her er aktiviteter hele dagen.
Regner det kan I besøge Juhls minigolf indendørs baner i Rønne eller prøv BornPark minigolf ved Østerlars.
Vi kan også anbefale Bornholms Tekniske Samling med nostalgi for alle pengene.
Og så skal I ikke snyde jer selv for et stop nogle af de mange kunsthåndværkere på Bornholm. Både keramik og glaskunst er nogle af de ting som Bornholm er kendt for.
Dag 7. Hjemtur med natur og byliv
I checker ud og kører til den lille hyggelige bjergby Vang. Her går I til det smukke Vang granitbrud. Har I mod på det kan I gå en længere tur til klippehulerne ved Jons Kapel. Her kan man også køre hen.
Efterfølgende kører I til Rønne hvor I kan gå en tur i den flotte gamle bydel inden afgang. Har I mere tid kan et besøg på Bornholms Museum eller Hjorths Keramikfabrik også anbefales. Endelig kan der shoppes og nydes lidt god mad på en af caféerne.
Dette er vores bud på en uges ferie hvor I får set RIGTIG meget af Bornholm, både det mest populære og lidt andre små perler, som I måske ikke selv ville være gået efter.